Maak in 5 stappen je tuin klaar voor de winter! 0

Spinneweb in je tuin

De winter komt er binnenkort weer aan. Het is daarom een mooi moment om je tuin of balkon voor te bereiden op de aanstaande winter. In het najaar heb je vaak nog een aantal warmere of zonnige dagen die je perfect kunt gebruiken om in je tuin aan het werk te gaan of op je balkon te werken. Voordat de temperatuur onder het vriespunt komt, is jouw tuin dan winterklaar! 

Nu vraag je je misschien af, mijn tuin of balkon winterklaar maken waarom zou je dat doen? De natuur doet zelf zijn werk en komt ieder seizoen met gemak door. Maar als je je tuin of balkon graag het hele jaar door mooi houdt, dan is er werk aan de winkel! Door je tuin winterklaar te maken blijft het er verzorgd uitzien en maak je ruimte voor de planten in het voorjaar die daardoor beter kunnen bloeien. Je voorkomt wildgroei en zorgt ervoor dat je wintertuin of balkon weinig onderhoud nodig heeft in de koudere maanden.

Ben je geïnspireerd geraakt? Ga dan dit najaar nog aan de slag met deze vijf stappen want de beste periode om je tuin voor te bereiden op de winter zijn de maanden september en oktober, of vraag extra informatie bij een tuincentra. 

1. Snoei je haag en planten.

Het najaar is het moment om je hagen, bomen, heesters en planten te snoeien. Zo breng je de vorm terug in je tuin of op je balkon en zorg je er tegelijk voor dat de bomen en planten op een mooie manier verder kunnen groeien in het aankomende voorjaar. Let er wel op dat je geen voorjaarsbloeiers snoeit, dan kan je per ongeluk de bloemkoppen wegsnoeien en dat wil je natuurlijk niet!

2. Tijd om zaden en vruchten te verzamelen.

Planten en bomen willen zich graag voortplanten en dat ze in de vorm van zaden en vruchten. De herfst is een mooie moment om deze zaden en vruchten te plukken zodat je ze volgend voorjaar weer in je tuin kunt planten voor nog meer groen in je tuin! Raakt je tuin vol? Dan kun je met de eetbare vruchten en zaden natuurlijk ook heerlijke gerechten maken. 

3. Denk ook aan stoepen en je terras.

De herfst is ook het moment dat de bladeren van de bomen en planten vallen. Daarnaast kan er nogal wat regen vallen. Hou je tuin en balkon veilig door deze bladeren op te vegen. Maak een hoop van je tuinafval en laat dat in een hoekje van je tuin liggen. Daar doe je vogels en egels een groot plezier mee! Dek je tuinmeubels af, draai bloempotten om zodat er geen water in kan lopen en ruim op.

4. Hou rekening met de natuur in je tuin.

Natuurlijk kun je in het belang van het milieu en de biodiversiteit ervoor kiezen om een deel van je tuin aan de natuur over te laten. Zo heb je in de winter ook nog wat te zien en te beleven in je tuin! Dit kun je bijvoorbeeld aan het einde van je tuin doen zodat vogels en andere tuindieren daar kunnen vertoeven.

5. Heb je een vijver? Nu is het tijd om deze bij te werken.

In een gezonde vijver leven verschillende waterplanten. Maar als het een zonnige zomer is geweest dan kunnen deze planten flink gegroeid zijn. Hou je vijver fris en open door de planten bij te snoeien. Leg de gesnoeide waterplanten naast je vijver zodat de waterinsecten weer terug naar de vijver kunnen.

P.s. zit je in een flow en wil je je huis verder onder handen nemen? Ga dan ook binnen in huis aan de slag! 

Previous ArticleNext Article
TUIN ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *