Met of zonder groene vingers: zo verduurzaam jij je tuin 0

groene vingers en je tuin verduurzamen

De afgelopen jaren hebben we ons maar al te goed beseft hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor onszelf en voor elkaar. Met die aandacht voor de ander, groeide ook de aandacht voor de omgeving om ons heen en de drang om dit te verduurzamen. Veel interieuropties voor in huis doen al mee aan deze verandering. Wist je dat je voor je tuin ook mogelijkheden hebt om deze plek te verduurzamen? Dit zijn enkele ideeën waar je misschien nog niet over hebt nagedacht, maar die zeker de moeite waard zijn.

Tuinmeubels met een twist

In je woning vind je vast al interieurstukken in duurzame materialen. Deze stijl kun je ook in je tuin toepassen. Wanneer je meubels en decoratie voor je tuin gaat kopen, kies dan voor items die lang mee gaan. Natuurlijk het liefst van materialen die biologisch afbreekbaar zijn of op een eerlijke manier zijn gemaakt. Ook plastic stoelen zijn allang verleden tijd, nu is het moment om ruimte te maken voor een toffe houten of bamboe loungeset!

Wat ook een duurzaam idee is: upcyclen. Dit fenomeen is het creatief hergebruiken van materialen en meubels. Op deze manier hoef je geen nieuwe spullen te halen en blaas je nieuw leven in gebruikte, maar nog steeds waardevolle items. 

purple flower in tilt shift lens

Inheemse planten zijn de nieuwe exotische bloemen

De meeste mensen weten het effect van lokaal verbouwde groenten en biologisch vlees wel, maar inheemse planten kennen we nog niet. Dit zou eigenlijk wel moeten want ze zijn het beste geschikt voor je tuin en ze zijn nodig voor de biodiversiteit. Met de exotische planten en bloemen verstoren we de kringloop van het leven in ons gebied. Met elk inheemse plant die je in je tuin hebt, breng je de kringloop weer tot leven en zorg je dat zowel de planten als de insecten niet uitsterven.

Een regenton is onmisbaar 

Bij duurzaamheid hoort ook het verminderen van je watergebruik. Door de klimaatveranderingen moeten we zomers steeds vaker onze tuin besproeien. Het duurzame alternatief voor kraanwater is het gebruik van regenwater. Wist je dat regenwater ook nog eens beter is voor je bloemen en planten? Dit komt omdat er minder kalk in zit. 

Wanneer je denkt aan een regenwaterton dan denk je vast aan zo’n lelijk groen ding, maar niets is minder waar. Tegenwoordig worden ze ook in andere modellen verkocht die meer bij de inrichting van je tuin passen. Het is een kwestie van goed zoeken en de juiste vinden die bij je stijl past. Een tip: zet je waterton in de schaduw, zo voorkom je algvorming en blijft het water fris! 

Een watersproeier voor de beste waterbesparing 

Water besparen door met water te sproeien? Dat klinkt meer als kwaad met kwaad bestrijden. Toch bestaan er tools die je helpen je tuin te besproeien en daarbij water te besparen. Je kunt gebruik maken van een besproeiingscomputer, deze kun je zo programmeren dat ze op de efficiëntste tijd van de dag je tuin van water voorzien. Wil je het helemaal goed doen? Ga dan voor een micro drip, hiermee bespaar je tot wel 70% aan water. 

Free Meisje In Witte Kleding Die Zich Naast Groene Installatie Bevindt Stock Photo

Minder tegels, meer groen 

Tegels zorgen voor een strakke uitstraling van je tuin en zijn natuurlijk praktisch, maar goed voor een duurzame tuin zijn ze niet. Met minder tegels voorkom je wateroverlast, omdat het water dan vrij kan weglopen. Een oplossing kan een tuinpad van schors zijn, schelpen, grind of zelfs een houten vlonder. Of plant juist meer boompjes en plantjes. Zo krijg je meer groen in je tuin en stimuleer je een beter bodemleven. 

Milieuvriendelijke verlichting mag niet ontbreken  

We hebben overal aan gedacht, zelfs aan de verlichting van je tuin. Dit element zorgt voor sfeer en maakt je tuin echt af. LED-lampen zijn de milieuvriendelijkste opties die je ook buiten kunt gebruiken. Ze zijn perfect voor je tuinhuisje of onder een overkapping. Wil je nog een stapje verder, dan kun je kiezen voor solarlampjes. Zo geniet je zowel overdag als ‘s avonds van de zon. 

Ben jij je tuin al stapje voor stapje aan het transformeren naar een walhalla waar duurzaamheid centraal staat?  

Previous ArticleNext Article
TUIN ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *