Handige tips voor de verzorging van je Calathea kamerplant 0

Planten

Kamerplanten brengen niet alleen een vleugje groen in huis, ze verbeteren ook de luchtkwaliteit en zorgen voor een ontspannen sfeer. Maar het succesvol verzorgen van je planten vereist wel wat aandacht en kennis. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint met je eerste kamerplanten, met de juiste verzorging kun je ervoor zorgen dat ze floreren. We delen wat handige tips die je helpen om je kamerplanten in topconditie te houden, met speciale aandacht voor de prachtige Calathea.

Het belang van de juiste standplaats

Een van de eerste dingen die je moet overwegen, is de plaatsing van je kamerplant. Niet elke plant heeft dezelfde hoeveelheid licht nodig. 

Voor de Calathea geldt bijvoorbeeld dat direct zonlicht vermeden moet worden. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropen en groeit daar onder het bladerdak van hoge bomen. Plaats je Calathea daarom op een plek met indirect licht of halfschaduw, anders zullen de bladeren snel verschroeien of verkleuren.

Water geven: hoe vaak en hoeveel?

Een veelgemaakte fout bij het verzorgen van kamerplanten is het geven van te veel of te weinig water. De hoeveelheid water die een plant nodig heeft, hangt af van de soort, de grootte van de pot, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.

Calathea’s houden van een constant vochtige potgrond, maar ze kunnen absoluut niet tegen natte voeten. Zorg ervoor dat de pot goed kan draineren en dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. Het is verstandig om de grond regelmatig te controleren. Voelt de bovenste laag droog aan? Geef dan water, maar zorg ervoor dat je niet te veel in één keer geeft.

Een tip: gebruik regenwater of gefilterd water voor de Calathea, aangezien deze plant gevoelig is voor kalk in kraanwater. Kalk kan de bladeren geel doen verkleuren.

Luchtvochtigheid: cruciaal voor tropische planten

Veel kamerplanten, waaronder de Calathea, zijn tropische planten die gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Vooral in de winter, wanneer de verwarming vaak aan staat en de lucht in huis droger is, kan dit een probleem zijn.

Je kunt de luchtvochtigheid rondom je plant verhogen door de bladeren regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Een andere optie is om een bakje water naast de plant te plaatsen of de plant op een schaal met kiezels en water te zetten. Let er hierbij op dat de wortels niet in het water staan. Zo blijft de lucht rondom de plant vochtig, zonder dat de wortels gaan rotten.

Regelmatig verpotten

Kamerplanten groeien, en na verloop van tijd wordt de pot te klein voor het wortelstelsel. Het is belangrijk om je planten regelmatig te verpotten, meestal elke één tot twee jaar, afhankelijk van de soort.

Bij het verpotten van een Calathea is het belangrijk om een luchtige, goed drainerende potgrond te gebruiken. Tropische potgrond of een mengsel van universele potgrond met wat perliet werkt goed. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, wanneer de groeiperiode begint. 

Voeding: een extra boost

Net zoals mensen, hebben ook planten af en toe extra voeding nodig. Kamerplanten hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien, en deze kunnen na verloop van tijd uit de potgrond verdwijnen. Een vloeibare plantenvoeding is ideaal en kan in de lente en zomer eens per maand worden gegeven. Let op dat je niet te veel voeding geeft, want dit kan de wortels beschadigen.

De Calathea is een relatief lichte eter, dus houd je aan de aanbevolen dosering en geef liever te weinig dan te veel.

Previous ArticleNext Article
INTERIEUR ·

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *