Het is een droom van velen, wonen in een huis dat je zelf hebt gebouwd. Een zelfbouw is natuurlijk super uniek, omdat je er jouw eigen draai aan kan geven. Niet voor iedereen is het bouwen van een huis weggelegd, want er komt natuurlijk veel stress bij kijken. Mocht je er wel over nadenken om zelf een huis te bouwen, waar begin je dan?
Stap 1: Vind de juiste grond
Als je een huis wil bouwen, moet je natuurlijk grond hebben waar je op kan bouwen. Dat is de allereerste stap in het bouwproces. Zoek een een zelfbouwkavel dat aan jouw wensen en behoeften voldoet. Een zelfbouwkavel is een stuk grond, waar je op mag bouwen. Let wel op dat je bij dit type kavel vaak aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Bij welstandsvrije kavels heb je meer keuzevrijheid.
Met wensen en behoeften bedoelen we niet alleen de grootte van het stuk grond, maar ook de ligging is heel belangrijk. Hou zeker rekening met deze criteria als je op zoek gaat naar beschikbare kavels. Mocht je een kavel op het oog hebben, informeer dan of je deze kunt reserveren. In die tussentijd mag de kavel aan niemand anders verkocht worden en dat geeft jou tijd om onderstaande zaken te regelen.
Stap 2: Zorg voor financiering
Of je nu een huis gaat kopen of zelf gaat bouwen, het is hoe dan ook ontzettend duur. Bij het bouwen van een huis, komen er ook weer kosten bij. Je moet natuurlijk gaan kijken naar de kosten van een architect en aannemer. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van jouw huis.
Het is dan belangrijk om te weten hoeveel geld je zelf hebt en hoeveel je kunt lenen bij de bank. Des te hoger de hypotheek, des te meer je kunt wensen van je huis. Wellicht is het verstandig om in veel gevallen eerst te controleren hoe hoog je hypotheek maximaal kan zijn, voordat je naar grond op zoek gaat. Als je al vaker op zoek bent gegaan naar huizen, weet je waarschijnlijk wel hoeveel je kunt lenen. In dat geval is het natuurlijk prima om eerst op zoek te gaan naar een stuk grond.
Hou er altijd rekening mee dat het kostenplaatje achteraf veel kan schelen. Er zijn altijd onverwachte zaken, waar geen rekening mee gehouden werd. Hierdoor gaat de bouw langer duren en wordt het kostenplaatje natuurlijk ook automatisch hoger.
Stap 3: Het huis ontwerpen
Als je een mooi stukje grond op het oog hebt en weet wat je budget is, dan kun je aan de slag met het ontwerp. Het makkelijkste is om jouw droomwoning te laten ontwerpen door een architect. Je hebt dan de meeste keuzevrijheid, waardoor je echt het huis van je dromen kunt laten bouwen. Houd bijvoorbeeld in het ontwerp al rekening met de lichtinval.
Stap 4: Zorg voor een vergunning
Als het ontwerp van het huis klaar is, kun je een vergunning aanvragen. Als je een huis wil bouwen, moet je namelijk een omgevingsvergunning hebben. Deze moet de gemeente geven en dat kan best veel tijd kosten voordat ze deze verstrekken. De vergunning wordt gegeven aan de hand van het ontwerp, want alleen dan kunnen ze zien of het bouwplan aan de eisen van het bestemmingsplan voldoet.
Stap 5: De kavel kopen
Als het ontwerp klaar is en de vergunning is afgegeven, dan kun je overgaan tot de koop van de kavel. Als het goed is heb je op dit punt namelijk ook de financiering rond en heb je al een kavel op het oog.
Indien alles rond is, is het belangrijk dat je een goede aannemer vindt, die het huis daadwerkelijk gaat bouwen. Zorg dat je goede afspraken maakt en deze vastlegt op papier. Houd je ook niet te erg vast aan een planning, want in de bouw kan er altijd iets misgaan, houd daar dus rekening mee. Of je het huis gaat laten bouwen of toch bedenkt dat je een huis wil gaan kopen, is het altijd handig om deze checklist af te vinken.