Renoveren of verbouwen? Welke optie kies jij? 0

Verf kopen voor je huis

Verbouwen en renoveren zijn termen die we vaker voorbij horen komen. Vaak worden ze zelfs door elkaar gebruikt, zoals je vaker ziet met termen die op elkaar lijken. Bij beide gebeurt er iets. Jouw woning verandert, maar op welke manier? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een verbouwing en een renovatie en staan we stil bij een paar voorbeelden van die termen. Lees snel verder om te bepalen welke optie van toepassing is op jullie huis!

Het grote verschil

Renoveren en verbouwen zijn termen die door elkaar worden gebruikt door de normale burger. In de bouwwereld worden deze termen niet snel door elkaar gehaald, want ze betekenen wel degelijk iets anders. Renoveren betekent dat je iets vernieuwt, omdat het bijvoorbeeld niet meer aan jouw wensen en behoeften voldeed. Wellicht kan het ook zijn dat het niet meer veilig is, omdat het niet meer aan de juiste maatstaven voldoet.  

Je spreekt pas over een verbouwing als er bouwkundig iets gewijzigd moet worden. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld het vergroten van een woning of het wijzigen van de indeling. We hebben het hier uiteraard niet over het interieur. 

Of je nou voor een verbouwing en renovatie kiest. Met het oog op een eventuele verkoop van je huis zijn beide een goede investering. Je maakt je huis daardoor aantrekkelijker voor jou en voor de potentiële nieuwe koper. 

Voorbeelden van een renovatie

Renoveren is dus eigenlijk iets ouds vervangen door iets nieuws. Denk bijvoorbeeld aan een oude trap, die echt toe is aan vervanging. Of wat dacht je bijvoorbeeld van de keuken? Wellicht wil je deze meer moderniseren en ben je daarvoor op zoek naar een groot kookeiland met allerlei inbouwapparatuur. Zo maak je van je keuken, een echte woonkeuken, waar iedereen gezellig kan eten. In deze gevallen spreken we dan van een renovatie, want bouwkundig hoeft er niks veranderd te worden. 

Het vervangen van een complete keuken of trap zijn natuurlijk best grote renovaties. Maar, ook met kleine aanpassingen ben je al aan het renoveren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de badkamer en/of wc tegels, het opnieuw behangen of verven van een kamer of het beter isoleren van je woning. Ook het leggen van een nieuwe vloer of het vervangen van een deur horen uiteraard bij renovaties. 

Er is natuurlijk een trend gaande met stalen deuren en woonkeukens. Dat zijn echte voorbeelden van renovaties. Je vervangt de oude deur of keuken, door iets nieuws, waardoor het bijvoorbeeld moderner wordt. Een andere beweegreden kan natuurlijk jouw eigen smaak zijn. Smaak veranderd en daarom ben je zo nu en dan toe aan iets anders. 

Voorbeelden van een verbouwing

Net zoals bij renoveren, verandert het huis ook als je gaat verbouwen. Het grote verschil is dat de verandering tijdens de verbouwing bouwkundige aanpassingen zijn. Een goed voorbeeld van een verbouwing is bijvoorbeeld een dakopbouw. Er komt dan een verdieping bovenop je woning en dat is een bouwkundige aanpassing. Een andere bouwkundige wijziging is een aanbouw aan jouw woning. Op die manier creëer je meer woonruimte, waardoor het ook als verbouwing wordt gezien. Wil je geen bouwkundige aanpassingen verrichten aan je woning, maar wel meer wooncomfort creëren? Schaf dan een terrasoverkapping aan. 

Een ander voorbeeld van een verbouwing is bijvoorbeeld het weghalen van een draagmuur. In principe kan een draagmuur nooit weggehaald worden, omdat dit een belangrijke muur is in het huis. Er moeten daarom bouwkundige wijzigingen plaatsvinden, wil je deze draagmuur op een verstandige manier weg kunnen halen. Zonder een professional is het ten zeerste af te raden om een draagmuur uit jezelf te gaan slopen. Ga daarom altijd met een goed bedrijf in zee voor een verbouwing aan je huis. 

Het veranderen van de indeling in huis kan ook worden gezien als verbouwing. Dan bedoelen we niet de eettafel van de woonkamer naar de keuken verplaatsen. Nee, dan hebben we het over het veranderen van complete kamers. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de badkamer of keuken. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als iemand niet meer goed naar boven kan lopen. Vaak worden badkamer en slaapkamer dan naar beneden gehaald. Daardoor verandert de indeling, maar moeten er bouwtechnisch ook wijzigingen plaatsvinden. 

Previous ArticleNext Article
RENOVATIE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *