Kunst als sfeerbepaler, zo vind jij de juiste kunstwerken! 0

Kunst als sfeerbepaler, zo vind jij de juiste kunstwerken

Met een kunstwerk aan de muur tover je in een handomdraai je woning om tot een persoonlijk en uniek plekje. Het vinden van het perfecte item kan nog een hele opgave op zich zijn. Hoe kies je nu het juiste kunstwerk en waar moet je op letten? Met deze tips weet jij kunst van kitsch te onderscheiden en scoor je de tofste creatie voor je huis. Het is tijd om je interieurstijl naar een hoger niveau te tillen! 

De effecten van kunst op je interieur

Allereerst geeft kunst je woning een eigen uitstraling en karakter. Zeker als je pas bent verhuisd of je huis nog niet helemaal als thuis aanvoelt, dan kan een kunstwerk als wanddecoratie wonderen verrichten. Kies een werk uit dat je aanspreekt en tegelijkertijd een stuk van je eigen persoonlijkheid weerspiegelt en voilà, binnen mum van tijd straalt je huis al meer karakter uit.  

Een ander effect is dat kunst de sfeer in je huis compleet maakt. Als je voor kleuren kiest die ook al in je interieur zitten, dan wordt alles meer één geheel. Het brengt de ruimte samen en laat dat nu net zijn wat je wilt hebben! 

Nu je de belangrijkste effecten van kunst weet, is het belangrijk om de juiste werken te vinden. Want hoe bepaal je nu wat waar komt te hangen? We hebben enkele tips voor je opgeschreven. 

Free Painting Inside a Studio Stock Photo

Kunst is wat jij mooi vindt

Het kopen van kunst is niet altijd makkelijk. Koop pas een item wanneer je overtuigd bent en het écht bij je past. Want het is zonde om thuis niet omringd te zijn met de dingen die jij prachtig vindt. Wist je dat hersenscans hebben aangetoond dat hetzelfde effect bestaat tussen kijken naar kunst en kijken naar iemand waarvan je houdt? Bij beiden komt er een gevoel van blijdschap en adoratie omhoog. Dit is één van de voordelen waarom jij ook kunst in je huis moet ophangen. Want een eigen plekje waarin je de hele dag op een roze wolk zweeft, wie wil dat nu niet?  

Free Modern apartment with stylish couch and creative decorative elements Stock Photo

Hoe bepaal je de juiste maat?

Het kiezen van een kunstwerk is één ding, de grootte bepalen is een ander. Gelukkig bestaan er enkele basisregels die je hierbij een handje helpen. Komt je kunstwerk boven je bank te hangen? Pas de twee derde-regel toe en zorg ervoor dat je werk minimaal twee derde van de breedte van je bank vult. Dit geldt ook voor je eettafel of bed. 

Een andere algemene regel is dat een kunstwerk ongeveer de helft tot driekwart van een lege ruimte mag vullen. Een simpele formule is om de breedte en de hoogte van de muur te vermenigvuldigen met 0,57. Zo kom je op het perfecte formaat voor de betreffende muur. 

Een verticaal of horizontaal kunstwerk?

De muur bepaalt de keuze voor de vorm van het kunstwerk. Een smalle en hoge muur vraagt om een verticaal kunststuk terwijl een lange rechthoekige ruimte verlangt naar een horizontaal werk. De vorm muur is allesbepalend. Denk er bij het ophangen ook ook aan dat de ideale hoogte om te genieten van een kunstwerk ooghoogte is. 

Free Woman in Pink Dress Sitting on Brown Couch Stock PhotoKunst of kitsch? 

Door rekening te houden met je interieurstijl en kleurenpalet voorkomen je dat het meer kitsch dan kunst wordt. Deze twee factoren bepalen namelijk het algehele effect van de kunst in de ruimte. Om het kunstwerk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, hang het dan op een neutrale muur op. 

Zoals velen weten, kun je veel kunst vinden op plekken zoals vlooienmarkten. Het is dé plek om tussen alle prullaria echte schatten te vinden. Hoe doe je dit? Kijk vooral of het schilderij gesigneerd is en let op het contrast. Bij een groot verschil tussen licht en donker is de kans groot dat het namaak is. Neem ook een loep mee. Sommige schilderijen hebben glas ervoor waardoor het lastiger is om echt van nep te onderscheiden. Als je in het schilderij een fijn raster ziet dan is het een uitgedrukte foto en kun je het beter laten liggen! 

Heb jij je zinnen al gezet op een kunstwerk van een bepaalde kunstenaar? 

Previous ArticleNext Article
Uncategorized ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *