Kleiner wonen, groter dromen 0

klein maar fijn wonen

Wonen in een Tiny House, zou jij het kunnen? Bij ons lijkt de opmars nog maar net begonnen, maar in Amerika vind je al echte dorpjes met Tiny Houses. De Tiny House movement is vanuit Amerika naar ons overgewaaid en dit leidde tot zelfs een Tiny House beweging in Nederland. Leven in een Tiny House vraagt om veel creativiteit: je moet de ruimte namelijk zo efficiënt mogelijk inrichten. Hoe deze beweging is ontstaan en waarom het leven in zo’n kleine woning steeds populairder wordt, lees je allemaal hier.

tiny house movement

Less is écht more

De Tiny House movement is als reactie op de financiële crisis die destijds in Amerika ontstond. Door de economische crisis en de orkaanramp raakten Amerikanen hun huizen kwijt. Starters konden moeilijker een woning vinden, waardoor er behoefte ontstond naar flexibele en vooral betaalbare woonvormen. Ze bouwden woningen op verplaatsbare trailers, zo vermeden ze bepaalde regels rond woonoppervlakte. Inmiddels is de populariteit van de huisjes enorm gestegen en zien steeds meer mensen de voordelen van dit soort woningen in. 

Maar wat is nu eigenlijk een Tiny House? De naam verklapt het al: het is een volwaardige woning, maar dan op kleine schaal. De oppervlakte van zo’n mini woning is maximaal 50 m². Ze worden gebouwd door mensen die de behoefte hebben om met minder te leven. De achterliggende filosofie van de Tiny House movement is dat ze genoegen willen nemen met minder en een leven willen creëren dat draait om wat daadwerkelijk belangrijk is.  

Van villa naar zeecontainer 

Verrassend genoeg staan de Tiny Houses steeds hoger op de verlanglijstjes. Steeds meer mensen hebben behoefte naar intieme woningen in plaats van grote huizen. De keuze om een villa in te ruilen voor een Tiny House is voor iedereen verschillend, van milieuoverwegingen tot financiële redenen. Of omdat de huidige manier van leven niet meer bij hun past. Ze hebben de wens om met zo min mogelijk ballast zo vrij mogelijk te leven. De consumptie leefstijl – waarin we zo veel mogelijk willen hebben en willen kopen – maakt plaats voor een meer minimalistisch en milieuvriendelijk bestaan. 

Het wonen in een Tiny House is nu zo populair geworden dat de mogelijkheid bestaat om een zeecontainer te kopen. Het biedt de ideale industriële basis voor je eigen Tiny House. Ze zijn duurzaam, goedkoop en bovendien eenvoudig te realiseren. Daarnaast hebben de woningen ook andere voordelen: een kleinere ruimte betekent minder schoonmaken en de lage bouw- en onderhoudskosten zorgen ervoor dat je meer geld overhoudt. Dit kun je mooi ergens anders aan besteden, zoals een wereldreis waar je al jaren van droomt.

Tiny House met grote opbergruimtes 

In een kleinere binnenruimte telt elke centimeter en elke ruimte die je hebt. Efficiënt inrichten is dan key, waarbij elk plekje handig wordt omgetoverd tot opbergruimte. Net als in campers win je veel ruimte in je banken. Je kunt er bijvoorbeeld uitschuiflades onder plaatsen. Als je een duplex Tiny House hebt, kun je de treden van de trap gebruiken als opbergruimte. Onder elke trede kan een aparte ruimte worden vrijgemaakt voor je spullen. Hetzelfde geldt voor de vloer en je bed, op deze manier kun je toch heel wat spullen kwijt. Je huis kan dan wel kleiner zijn, de opbergmogelijkheden zijn eindeloos! 

tiny houses

Binnen- en buitenleven blenden samen 

Meestal staan de Tiny Houses in de natuur. Dit zorgt ervoor dat je minder binnen leeft en intenser geniet van het buitenleven. Een kleiner woonoppervlakte zorgt er namelijk voor dat je meer gebruik gaat maken van de buitenruimte. Het leven in een Tiny House biedt ook de mogelijkheid om je verbinding met de aarde te herstellen. De meeste voorstanders kiezen ervoor om zelfvoorzienend te leven. De ruimte om je heen werkt uitnodigend om een moestuin te starten, je eigen groenten te kweken en het buitenleven naar binnen te brengen.  

De knusse binnenruimte van je Tiny House zorgt voor voldoende ontspanning, maar het grootste gedeelte van je dag kun je beter buiten spenderen. Bovendien heb je meer tijd om de natuur in te trekken en onvergetelijke ervaringen op te doen. Zie jij jezelf al wegdromen in je eigen Tiny House? 

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *