Minder huis, meer thuis 0

huis waarbij eenheid centraal staat

Droom jij er ook van om thuis te komen in een oase van rust, maar heb jij feng shui nog niet helemaal onder de knie? Dan zijn deze vijf tips perfect voor jou. Hiermee tover jij in een handomdraai je woning om tot een paradijs waar balans, harmonie en kalmte samenkomen. Maak van je huis écht je thuis en dompel je onder in de serene sferen. 

interieur moodboard

1) Start met een moodboard 

Een moodboard helpt je om beter in beeld te krijgen welke stijl je wilt. Het vormt je startpunt voor je hele interieurplan. Op dit moodboard wordt duidelijk wat voor kleuren en materialen nu eigenlijk bij je passen. Onthoud wel: om eenheid te creëren, hoef je je niet per se vast te houden aan één stijl, je kunt ook stijlen in elkaar laten overvloeien.

Een populaire site voor het vinden van inspiratie is Pinterest. Op deze website kun je digitale ‘prikborden’ gebruiken om verschillende stijlen te groeperen, maar een online collage kun je op Canva maken. Vind je het werken op een scherm een gedoe en doe je het liever op de ouderwetse manier? Haal dan verschillende woontijdschriften en een groot vel papier in huis. Dat wordt oldschool knippen en plakken! 

interieur kleurenpalet

2) Kies je kleurenpalet 

Welke kleuren zie je het meeste terugkomen in je moodboard? Misschien zijn dat je go-to kleuren als het gaat om interieurstyling. Denk wel goed na, want deze kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in je huis. Om rust in je interieur te houden, kun je het beste voor één of twee basiskleuren kiezen en dan twee of drie accentkleuren. 

Ga je voor meer kleur? Bij het creëren van eenheid geldt een belangrijke basisregel: de 60-30-10 regel. Dit betekent dat de basiskleur ongeveer 60% van de ruimte vult, een steunkleur 30% en een accentkleur de laatste 10%. Tip: aardetinten werken erg rustgevend, deze kun je goed als basiskleur gebruiken.

inrichten met de regel van drie3) Inrichten met de regel van drie 

Zelfs als je geen verstand hebt van interieurstyling is deze regel eenvoudig toe te passen. De regel van drie is ontstaan omdat onze hersenen oneven getallen aantrekkelijker vinden dan even getallen. Dit komt omdat je vanaf drie dezelfde soort dingen een patroon begint te herkennen. Eén of twee dezelfde vormt nog geen herhaling, pas wanneer de derde wordt toegevoegd vormt er een ‘collectie’. De interieurelementen hoeven niet precies dezelfde te zijn. Je kunt variëren in kleur, textuur, vorm en grootte. 

Daarnaast werkt asymmetrie ook heel goed. Als je een foto/kunst muur wil creëren is het interessant om de lijsten asymmetrisch op te hangen. Daarnaast gaan asymmetrie en oneven aantallen hand in hand en maakt het je interieur nog aantrekkelijker en interessanter. 

4) Accessoires zijn onmisbaar

woonaccessoiresMet woonaccessoires kun je meer eenheid krijgen, maar pas goed op want het kan ook je valkuil worden. Te veel van iets zorgt al snel voor een rommelige sfeer. Kijk goed welke accessoires bij je passen en kies vooral elementen die de kleuren uit je kleurenpalet laten terugkomen. Het groeperen van je items helpt ook om eenheid te creëren, doe dit dan vooral met oneven aantallen. Accessoires die in elk interieur passen, zijn kaarsen, vazen, fotolijsten, kussens en vloerkleden. 

5) De kracht van herhaling 

interieurstyling herhaling is keyHerhaling in je interieur is van essentieel belang. Je oog gaat dezelfde objecten herkennenen wat zorgt voor rust. Herhaling kun je terug laten komen in kleur, materialen, meubels en accessoires. Zorg wel voor genoeg variatie. Kies bijvoorbeeld verschillende soorten hout en laat deze in je woonkamer samenkomen. Ga voor bijpassende accessoires in dezelfde houttinten en je bent al een goed eind op weg! Je kunt ook de textuur van je vloerkleed ergens anders in de ruimte terug laten komen, misschien als kussen op je favoriete stoel? 

Door voldoende herhaling, de juiste kleuren en materialen en met de regel van drie tover jij in een mum van tijd je eigen huis om in een paradijs waar eenheid centraal staat. 

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *