Vertoeven in een zee van ruimte  0

wonen in een zee van ruimte

Verdwijn je ook liever in een oase van ruimte? Dan gaat je hartje gegarandeerd sneller kloppen van een loftwoning. Met de open ruimtes, vele ramen en hoge muren creëert het zeeën aan ruimte, licht en vrijheid. Wat een loft nu precies is en hoe je deze open ruimtes het beste inricht, lees je allemaal hier. 

Free Fancy living room interior design with comfy gray couches creative coffee tables and shelves in spacious contemporary apartment Stock Photo

Draagmuren zijn verleden tijd 

Een loft is een woning dat uit één grote ruimte bestaat, elke plek is met elkaar verbonden. Je zult hier dus geen draagmuren aan de binnenkant vinden. Wel vind je er alle voorzieningen die een gemiddeld huis ook heeft. Van keuken tot badkamer en alles wat er tussenin valt. Veel oude fabrieken en supermarkten zijn omgebouwd tot loft, maar je kunt ook je eigen loft laten bouwen als nieuwbouwwoning! 

Een ander kenmerk van een loft is dat er – vaak boven de woonkamer – geen plafond van de begane grond bevindt. Zo wordt er door het hoogteverschil op een creatieve manier nog meer ruimte en diepte gecreëerd. De open ruimte die door de verschillende verdiepingen gaat, wordt een vide genoemd. Het oogt een beetje als een indoor balkon, je kunt van de ene verdieping zo in de andere kijken. Het effect van openheid wordt daarnaast nog versterkt door de grote ramen en vensters. 

black leather couch with gray throw pillwo

Een zee aan ruimte staat op elke wishlist 

De reden waarom lofts zo populair zijn, is de overvloed aan ruimte. Dit biedt veel flexibiliteit om te decoreren. Je creativiteit kun je door de unieke constructie van een loft ook meer de vrije loop laten gaan. Bovendien kun je ook een loft geheel energiezuinig inrichten. Dit is niet alleen beter voor de planeet, maar aandacht voor duurzaamheid brengt ook een meerwaarde voor je woning! Plaats de juiste zonnepanelen op het dak en isoleer je huis goed. Door de hoge ruimte kost het meer om de ruimte te verwarmen of te koelen, met een goede isolatie voorkom je torenhoge energierekeningen. 

Inrichten met alleen vier buitenmuren 

Het indelen van een ruimte met enkel vier buitenmuren kan voor heel wat hoofdpijn zorgen. Het is best moeilijk om wonen, slapen, werken en koken op een handige manier samen te brengen. In een ‘gemiddeld’ huis bepalen de ruimtes vaak zelf de functies ervan, in een loft kun je dit meer zelf kiezen. Denk vooraf goed na waar je de meeste tijd spendeert en welke ruimte je als ‘centrale plek’ wilt inrichten. 

Om de plekken toch wat te scheiden kun je gebruik maken van halfhoge muurtjes. Wil je liever een minder permanente oplossing? Kasten of rekken werken ook als perfecte room dividers. De lastigste plaats in je woning om te scheiden van de rest is de badkamer met het toilet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld schuifdeuren gebruiken. Zo heb je toch meer privacy zonder dat de ruimte volledig wordt gescheiden van de rest. 

Free Interior of modern living room zone with comfortable couch with soft pillows and coffee table Stock Photo

Als laatste is het belangrijk om de ruimte niet te vol te zetten. Zo benadruk je de vrijheid en dat is onmisbaar om dat ultieme loftgevoel te creëren. Hoe meer je door de ruimte kunt kijken, des te groter het gevoel van ruimte en luxe ontstaat. Meubels met een dubbele functie komen in een loft ook goed van pas. Zo behoudt je het gevoel van openheid en krijg je er tegelijkertijd opbergruimte voor terug

Met een beetje creativiteit tover jij je loft om in een ruimte die vrijheid en samenhang ademt. Een plek waar je alles hebt en helemaal tot rust kunt komen. Droom jij al weg bij deze bijzondere woningen?

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *