Tijd om alleen te gaan wonen? Hou rekening met deze kosten 0

Nieuw huis gekocht. Sleutels worden overhandigd

Misschien woon je nog bij je ouders of woon je in een studentenhuis. Voor nu is dat prima, maar er komt natuurlijk een tijd dat je een plekje voor jezelf wil gaan zoeken. Misschien woon je wel samen met je vriend en gaat je relatie uit, ook dan is dit artikel interessant. We bespreken hieronder namelijk alle kosten waar je rekening mee moet houden als je op jezelf wil gaan wonen. 

De aankoopmakelaar

Het begint natuurlijk allemaal met het vinden van het juiste huis. Tegenwoordig gaat dat allemaal niet meer zo makkelijk. Als starter ben je erg beperkt en moet je soms jaren wachten, voordat je überhaupt kans maakt. Daarom is het wellicht verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen, hier zit natuurlijk wel een flinke kostenpost aan verbonden.

De notaris kosten

Het huis moet overgedragen worden op jouw naam. Ook daar worden natuurlijk kosten voor gerekend, anders hadden sommige mensen geen baan meer. Naast de notariskosten en de kosten van de makelaar, betaal je ook nog voor de inschrijving van de aktes en de overdrachtsbelasting. Er komen dus best wel veel kosten bij op de aankoop van het huis.

Eventuele verbouwing

Hoe verliefd we ook worden op ons eerste huis, er moet meestal wel wat aan gedaan worden. Het komt erg weinig voor dat je meteen kan intrekken. Veel mensen willen eerst de woning verbouwen of de woning renoveren. Natuurlijk hoop je dat er niet te veel gedaan moet worden, maar houd rekening met deze kosten. Daar komt nog bij dat je soms vergunningen voor een verbouwing nodig hebt. Dat zijn dus ook weer kosten die erbij komen. 

Houd er bij een verbouwing en renovatie ook rekening mee dat je vaak niet alleen het personeel moet betalen, maar dat de materiaalkosten daar ook nog bij kunnen komen. 

Richt de basis in

Naast alle eventuele verbouwingen, moet je ook rekening houden met de basisinrichting. Ook al hoeft er weinig aan het huis te gebeuren, zul je vaak toch kiezen voor een nieuwe vloer en een nieuwe keuken. Deze klussen in je woning kosten ook een hoop geld. Misschien wil je nog wat muren schilderen? De verf daarvan is ook niet gratis. 

Tijd voor de meubels

Uiteindelijk is het dan tijd om het huis in te richten. De grootste kosten heb je dan misschien al wel betaald, maar daar komt nu weer een hele som bovenop. Meubels zijn namelijk redelijk prijzig, vooral als je een bepaalde woonstijl in gedachten hebt. Als je nog niet nagedacht hebt over de inrichting van je huis, kun je beter eerst wooninspiratie opdoen. Er is namelijk zoveel mogelijk en je wil er natuurlijk wel jouw droomhuis van maken. 

Zorg daarom eerst dat je geïnspireerd bent. Dan kun je namelijk ook voor jezelf bedenken wat je precies wil en hoe het totaalplaatje er dan uit gaat zien. Er zijn verschillende websites waar je moodboards op kunt maken. Zo kun je ook jouw meubels bijna niet mis matchen met elkaar. 

Voordat je überhaupt in jouw huis woont, ben je dus al bakken met geld kwijt. Dan heb je het nog niet eens over de inrichting gehad. Begin daarom echt op tijd met sparen, want anders is het moeilijk te redden. Ook met een hypotheek zijn dit hoge bedragen om uit te geven. Daarentegen is het ook heel lastig om überhaupt een hypotheek te krijgen als starter, zijnde. Investeer daarom op tijd in jezelf, door veel te sparen. Je investeert ook in jezelf door een stabiele vaste baan te zoeken. Zolang je een stabiel inkomen hebt, kun je veel beter sparen en heb je straks een grotere kans dat je wel een hypotheek kunt krijgen.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *