Zo maak jij jouw moestuin winter klaar 0

Moestuin

Wie zegt dat je alleen in de warme maanden een moestuin kunt hebben heeft het mis. Ook in de herfst en winter kun je nog genoeg groenten en fruit oogsten. Zo geniet je het hele jaar door van jouw eigen kweek. Verser kunnen jouw maaltijden niet meer worden. Natuurlijk zijn er wel stappen die ondernomen moeten worden om jouw moestuin winterklaar te maken. Je moet onder andere de vorst weg zien te houden. Daarnaast zijn er nog andere maatregelen die getroffen moeten worden. In dit artikel lees je hoe je het hele jaar door van jouw moestuin kan genieten.

Voorbereiden op de winter

Met de voorbereiding kan in november gestart worden. Vaak ben je dan de strenge winter voor en dat is de bedoeling. Allereerst begin je met het weghalen van oude planten. Dit is erg belangrijk, want oude en dode planten kunnen schimmels of ziektes bij zich dragen. Dit zul je nu niet zo snel merken, maar zullen zich bij de eerstvolgende oogst voordoen. Dat weghalen kost best veel tijd, omdat veel planten grote wortelkluiten hebben die niet makkelijk te verwijderen zijn. 

Niet alleen oude en dode planten moeten geruimd worden, ook onkruid is niet langer welkom in de moestuin. Trek hier veel tijd voor uit, want onkruid is niet zomaar geplukt. Onkruid verspreidt zich, waardoor je best veel werk te verrichten hebt. Ondanks dat het veel werk kost is het wel aan te raden om hier in de herfst mee te beginnen. Ruim je het onkruid niet? Dan heb je in het voorjaar geen plekje meer over om te zaaien, want dan staat heel jouw moestuin vol met onkruid. Natuurlijk valt er ook genoeg blad en zal er ongetwijfeld nog onkruid groeien. Haal dat allemaal weg rond februari zodat je kunt beginnen met het zaaien van nieuwe groenten

Als al het onkruid is gewied, kun je beginnen met de grond los te maken. Dit doe je door de grond om te spitten, zodat deze in het voorjaar beter te bewerken is. 

Dit kweek je in de winter

Niet alle groenten planten houden van warmte, waardoor ze juist ideaal te zaaien zijn in de herfst en winter. De volgende groenten zijn daar een perfect voorbeeld van: andijvie, broccoli, bloemkool, bieten, erwten, koolraap, veldsla, wortelen, knoflook, uien, spinazie en spruiten. De ene groente heeft natuurlijk een langere oogsttijd nodig de ander. Hoe dan ook kun je jouw moestuin met deze groentes vol zetten vanaf de herfstperiode. Door in de herfst te beginnen met zaaien, kun je van veel groenten genieten in de winter. Wie kan er niet wachten om een heerlijke maaltijd te maken uit zijn moestuin? Verser wordt die groenten soep of stamppot niet! 

Voordelen van een winterkweek

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het behouden van een moestuin in de winter. Welke voordelen dat precies zijn, sommen we hieronder op:

  • Jouw moestuin wordt beter gebruikt als je ook in de herfst en winter gaat zaaien en oogsten. Op deze manier benut je de grond het beste 
  • Als er hoge temperaturen zijn geweest in de zomer, wil je al helemaal zaaien in de herfst. Een warme zomer betekent namelijk dat de grond in de herfst ook nog warm zal zijn. Hierdoor groeien de wortels van de planten nog en hebben ze daardoor in de lente een voorsprong. Dit betekent niet dat de oogst eerder zal zijn, het betekent eerder een vollere oogst. 
  • Een grond bescherm je niet beter dan door erin te planten. Hierdoor blijft de bodem namelijk bedekt en daardoor is de grond beter beschermd tegen de koudere dagen. 
  • Je kunt het hele jaar door genieten van jouw eigen kweek. Alle winterse groenten, waar jij dol op bent kun je in jouw eigen tuin kweken. Jouw maaltijden worden verser dan vers en je bespaart nog eens op de boodschappen. 

We kunnen dus wel concluderen dat een moestuin het hele jaar door geschikt is. Nu je weet hoe je die winterklaar moet maken, is de rest van jouw tuin natuurlijk ook aan de beurt. Hier lees je hoe je die het beste voorbereid op de koude dagen. 

Previous ArticleNext Article
TUIN ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *