In enkele stappen naar de perfecte accentmuur 0

alles over de accentmuur

Een accentmuur is als blikvanger in bijna elke woning te vinden. Het geeft ruimte karakter, leven, dynamiek en zorgt ook nog eens voor meer samenhang. Maar hoe creëer je nu de perfecte accentmuur? Dit zijn enkele tips die helpen bij het kiezen en schilderen! 

Deze muur of toch beter de andere?

Voordat je de muur kiest, wil je natuurlijk eerst weten wat een accentmuur nu precies is. Het is dé wand in een kamer die je wilt onderscheiden van alle anderen. Het verschilt per ruimte waar je de focus op wilt leggen, is het de openhaard of die bijzondere boekenkast? Wat je kiest zal extra worden benadrukt door de accentmuur. 

De keuze is dus afhankelijk van het effect dat je wilt geven aan de ruimte. Wanneer je ervoor kiest om de achterste muur te schilderen, dan wordt je naar de muur getrokken. Hoewel dit zorgt voor een huiselijke sfeer, oogt de ruimte hierdoor wel een stuk knusser. Hetzelfde effect krijg je door het plafond of twee overliggende muren in een warme donkere tint te verven. Wil je de kamer juist wat uitrekken? Kies dan een zijmuur. Om ervoor te zorgen dat de wand als het ware niet op je afkomt, kun je de muur achter je zithoek schilderen. 

Naast ruimtelijk effect heeft natuurlijke lichtinval ook invloed op je keuze. Op een muur waar ramen of deuren in zitten, komt de kleur niet goed uit. Dit is dan ook niet de beste keuze voor een accentmuur. Als je muur veel natuurlijk licht ontvangt, past een donkere tint goed. Onthoud wel dat je door veel licht sneller oneffenheden zult zien. Bereid je canvas dus goed voor! Is er geen daglicht op de muur? Dan oogt deze al donkerder van zichzelf en is een lichtere kleur zeker aan te raden. 

Free Woman in White Long Sleeve Shirt Holding Black Smartphone Stock Photo

Zo kies je de juiste kleur voor de muur!

Hierbij is het belangrijk om de gewenste sfeer en je kleurenpalet in je achterhoofd te houden. Door hiermee rekening te houden, zorg je voor meer samenhang in je interieur. Vergeet ook zeker niet dat kleuren bepaalde emoties oproepen en effect hebben op je humeur. Een felle kleur in de slaapkamer is dus niet altijd handig. Het zorgt ervoor dat je minder makkelijk in slaap valt. Ben je toch fan van een rijke rode kleur, speel dan met de kleuropties en de temperatuur. Misschien vind je een zachtere, warmere rode tint die wel perfect past in je slaapkamer! 

Een makkelijke vuistregel voor de accentkleur: ga voor een kleur die twee tinten donkerder is dan de rest. Je creëert meer contrast en het oog wordt hier sneller naar toe getrokken. Een lichte accentmuur in een donkere kamer is ook mogelijk, maar als gevolg kan de kamer uit balans raken. Weet je niet zeker welke kleur je wilt, ga op zoek naar inspiratie in apps of magazines en je vindt gegarandeerd de kleur die bij je past! 

Free Mother Browsing on Her Smartphone while Sitting on the Floor Stock Photo

Do it yourself: je accentmuur verven 

First things first: bereken goed hoeveel verf je nodig hebt voor het oppervlak dat je wilt verven en vergeet niet dat je waarschijnlijk twee lagen moet verven. Haal vervolgens de deksels van je stopcontacten en begin met het aftapen van alle randen.

Voorbereiding is het halve werk: zorg dat je oppervlakte goed is schoongemaakt en dat er een laag primer is aangebracht. Daarna kun je beginnen met het echte werk. Wacht tot de eerste laag volledig is gedroogd en ga dan pas verder. Laat alles goed drogen, verwijder de tape en plaats als laatste alle deksels van de stopcontacten terug. 

Zo makkelijk als het klinkt, zo eenvoudig kan het ook zijn. Heb jij al een idee welke muur jouw accentmuur wordt?

Previous ArticleNext Article
INTERIEUR ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *